Levi’s da startul anului in care va celebra 150 de ani de la crearea emblematicului 501 

Ceea ce a inceput in 1873 ca un brevet pentru niturile de cupru pentru pantalonii de lucru, a devenit in ultimii 150 de ani cea mai emblematica si influenta piesa vestimentara creata vreodata. O panza pentru un stil care incalca regulile si se exprima liber. Blugii 501 au depasit granitele timpului si ale culturii, o piesa originala adorata intr-un mod unic de fiecare generatie.

 

Povestea 501 Originals incepe cu Jacob Davis si cu o inovatie in ceea ce priveste imbracamintea de lucru: nituri de cupru pentru pantalonii din panza. Un succes instantaneu, Davis a prezentat salopeta cu talie nituita de cupru furnizorului sau de produse, Levi Strauss. Urmand ca mai tarziu, cei doi sa faca echipa pentru o versiune a modelului din denim si panza duck – brevetat in 1873, modelul va deveni cunoscut sub numele de 501.

 

Pana in 1918, profiturile pentru Levi Strauss & Co. erau la cel mai scazut nivel istoric. Fratii Stern – nepotii lui Levi Strauss, care preluasera compania dupa moartea acestuia – si noul lor sef de productie, Milton Grunbaum, s-au concentrat pe imbunatatirea durabilitatii blugilor 501, conform feedback-ului clientilor. De exemplu, gaicile pentru curele au fost adaugate la salopete ca raspuns la schimbarile in moda si a dorintelor consumatorilor. Pana in 1925, 501 Originals  a adus profituri vertiginoase.

 

In perioada anilor 1930, Levi’s a devenit un element de baza al imbracamintei de lucru occidentale. De la un model favorit printre cowboy si calaretii de rodeo, Levi’s ajunge sa transpuna romantismul Occidentului in reclamele sale. Mai mult, Vogue a publicat un articol in care recomanda blugii 501 pentru femeile care se afla in vacanta la ferme, fiind o noua tendinta. In 1939, John Wayne a purtat o pereche de 501 Originals cu tivul suflecat – in filmul Stagecoach – , pornind astfel o relatie de lunga durata cu Hollywood.

 

Cu toate acestea, abia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, blugii 501 au fost in centrul atentiei. Dintr-un articol dedicat imbracamintei de lucru, pantalonii – cu un fit mai pliat pe picior si fara nasturii de la spate si bretele – erau acum priviti ca o tinuta casual. Cluburile de motociclisti, artistii, muzicienii si, cel mai important, adolescentii, au imbratisat 501 Originals pentru stilul lor durabil si utilitar. In plus, au devenit o declaratie cool si iesita din tipare datorita lui Marlon Brando in filmul The Wild One din 1953.

 

In anii 1960, blugii 501 erau un element de baza al subculturilor de pretutindeni. Au fost purtati la Woodstock, in timpul miscarii pentru Drepturile Civile si la protestele din Vietnam, precum si de subculturile Mods si Rockers din Marea Britanie. Prezenta lor devine tot mai constanta in filme emblematice, ba chiar in cazul lui Bob Dylan, își fac prezența pe coperta de album. Au devenit sinonimi cu tineretul, cat si cu conceptul de contracultura, modelul fiind adesea interzis in scoli. Un act care a contribuit si mai mult la iubirea adolescentilor fata de 501.

 

De-a lungul anilor ’70 si ’80, blugii 501 s-au globalizat. Devin un produs nelipsit de pe pietele negre, in special in cele din fosta Uniune Sovietica. In Japonia, pe masura ce popularitatea fata de imbracamintea edgy a crescut, vintage 501 Originals capata un caracter must-have. Vedetele rock precum Kate Bush si Kim Gordon i-au purtat rupti si uzati, in timp ce vedetele hip-hop precum Run D.M.C. si N.W.A ii preferau negrii si baggy. Personaje emblematice in domeniul tehnologiei precum Steve Jobs i-au purtat la fel ca motociclistii din Oakland, Chicanos din L.A. si Bobos din Paris.

 

Numiti de revista Time in 1999 drept „articolul de moda al secolului 20”, blugii 501 si-au continuat ascensiunea de succes drept un articol emblematic si in secolul 21. Levi’s continua sa impresioneze in acest sezon cu introducerea modelelor 501 ’54 pentru barbati si 501’81 pentru femei. Prin noile stiluri 501 care vor fi lansate in acest an, urmatorii 150 de ani a unui articol unic, durabil si stilat vor fi asigurati.

 

Despre Levi’s 501 Family:

  • 501 Original: Modelul original cu un fit clasic si drept pe fund si coapse. Disponibil atat in marimi pentru barbati, cat si pentru femei.
  • 501 Crop pentru femei: Modelul original cu un fit drept, modificati cu un tiv de tip cropped pentru un stil modern.
  • 501 Skinny pentru femei: Modelul 501 reinterpretat cu o croiala pliata pe tot piciorul.
  • 501 ’90s pentru femei: Un model de inspiratie vintage, fit mid-rise si un aspect lejer al piciorului.
  • 501 ’93 pentru barbati: Un model inspirat de stilul vintage al culturii skate din anii ’90.
  • 501 Taper pentru barbati: Un model vintage unde croiala si cut-urile sunt contemporane, 501 Taper este un model cu un twist mai fin al blugilor 501.

 

Noile produse 501 pentru sezonul primavara-vara 2023

  • 501 ’81 pentru femei: Inspirati de primul model 501 conceputi special pentru femei, 501 ’81 au cea mai inalta talie si cel mai conic aspect din intreaga gama.
  • 501 ’54 pentru barbati: Un model inspirat direct din arhivele Levi’s, 501 ’54 prezinta acel aer anti-fit specific 501, dar cu un aspect mai straight si detalii traditionale.

 

Despre brandul Levi’s

Brandul Levi’s simbolizeaza stilul american clasic si cool fara efort. De la inventarea lor de catre Levi Strauss & Co. in 1873, blugii Levi’s au devenit una dintre cele mai recunoscute articole de imbracaminte din lume, captand imaginatia si loialitatea oamenilor de generatii. Astazi, portofoliul de marci Levi’s continua sa evolueze printr-un spirit de pionierat si inovator neobosit, care este de neegalat in industria de imbracaminte. Gama noastra de imbracaminte de blugi si accesorii de top este disponibila in peste 110 de tari, permitand persoanelor din intreaga lume sa-si exprime stilul propriu. Pentru mai multe informatii despre marca Levi’s, produsele si magazinele sale, va rugam sa vizitati levi.com.